تامین برق مراکز استخراج رمز ارز از نیروگاه های مقیاس کوچک و تجدیدپذیر است
توپ «رمزارزها» در زمین دولت
گروه اقتصادی: استخراج رمزارزها همچنان نقطه تقابل میان وزارت نیرو و فعالان این صنعت است. با وجود اینکه این صنعت در ۴ ماه گرم سال، استخراج را به دلیل فشار بر شبکه برقی متوقف می کند، اما همچنان مهم ترین متهم قطعی برق و آلودگی هواست. فعالان این صنعت بر این باورند که کل برق مصرفی این صنعت به اندازه نیم درصد برق تولیدی یک سال کشور است و نمی تواند به تنهایی باعث فشار بر نیروگاه های تولید برق شود، اما روز گذشته سخنگوی صنعت برق از اجبار این صنعت به خرید برق از «نیروگاه های مقیاس کوچک و تجدیدپذیر، بدون اختصاص یارانه انرژی به این مراکز» خبر داد. مصطفی رجبی مشهدی جزییات این طرح را بدین گونه توضیح داد: «طبق مصوبه هیات وزیران و ابلاغیه وزارت نیرو، نیروگاه های مقیاس کوچک باید جدید بوده و به شبکه سراسری برق متصل نباشند و البته سوخت این نیروگاه ها یارانه دریافت نمی کنند و قیمت گاز آنها معادل۷۰ درصد قیمت گاز صادراتی محاسبه می شود.» این اجبار در شرایطی که نیروگاه های تجدیدپذیر تنها در روز می توانند برق تولید کنند و نیروگاه های کوچک مقیاس نیز سرمایه گذاری هنگفتی برای شروع کار ندارند، می تواند سد دیگری در برابر فعالیت این صنعت که به زودی می تواند جایگزین دلار و سایر ارزهای مرسوم در مبادلات تجاری و مالی باشد، به شمار آید.
فرشید احمدیان، فعال حوزه فناوری و رمزارزها بر این باور است حجم برق مصرفی این صنعت به صورت قانونی یا غیرقانونی یک واحد نیروگاه گازی است و آن قدر کوچک است که عملا به حساب نمی آید. اما برخی معتقدند که باری است بر شبکه برق. او در این خصوص توضیح داد: «رمز ارزها آن قدر تاثیری در بحث قطعی برق ندارد. آن چیزی که باعث قطعی برق و افزایش مصرف می شود، دزدی شبکه است. اگر اداره برق استفاده از برق را چه برای رمزارزها و چه برای سایر مصرف کنندگان هوشمند کند، اضافه باری روی شبکه تولید و توزیع برق رخ نمی دهد. به عنوان مثال اداره برق تعداد کنتورهای داخل یک شهر یا در یک مسیر همچنین میزان مصرف آنها را مشخص کند. هر عددی بیشتر از مصرف این کنتورها نشانه دزدی از شبکه برق است.» احمدیان در ادامه سخنان خود افزود: «در صنعت آب اصطلاحی به نام آب به حساب نیامده وجود دارد. بدین معنا که ورودی یک شهر از چاه یا سد، مقدار مشخصی است و بابت آن نیز پول دریافت می شود. اگر اختلاف زیادی میان ورودی و مصرف باشد، ممکن است به دلیل پرتی یا شکستگی در شبکه باشد که اگر تایید شود، شبکه اصلاح و حتی تغییر لوله کشی آن منطقه شود. اگر صنعت برق نیز این کار را انجام دهد، دیگر نیازی به فرافکنی و انداختن تقصیرات به گردن صنعت رمزارزها نیست.» احمدیان در بخش دیگری از سخنان خود به لزوم مواجهه با رمزارزها اشاره کرد و گفت: «صنعت رمرزارزها غیرمتمرکز و مانند اینترنت است و چه بخواهیم و چه نخواهیم وارد کشور شده است. به زودی همان کاری را رمزارزها با بانک ها می کنند که ایمیل با اداره پست. در این راستا دو راه پیش رو است که یا برخورد سلبی کرده و آن را نپذیریم یا بستری فراهم کنیم و خودمان را به روز کنیم.» او در توضیح این گفته خود افزود: «صنعت خودرو سال هاست تغییر کرده و خودروهای برقی جایی در بازار پیدا کرده اند. اگر شرکت های خودروساز ایرانی به سمت تولید خودروهای برقی روند، با توجه به اینکه فناوری تولید خودروهای برقی در ابتدای راه است، می توانیم بسیار سریع تر کشور را به فناوری روز دنیا برسانیم. در صنعت رمزارز نیز اگر به جای برخورد سلبی قبول کنیم که نمی توان جلوی آن را گرفت و باید شرایطی را به وجود آورد که جوان ها کار کنند، تحریم ها نیز بی اثر می شود.» او در خصوص تصمیمی که اخیرا برای برق دریافتی ماینر گرفته شده، گفت: «واقعیت این است که مجوز برای احداث نیروگاه های کوچک از پیش تر داده شده بود که البته بسیاری نیز ساخته نشدند و آنهایی که هم ساخته شدند، برق شان را دولت نمی خرد. دولت با این شیوه می خواهد نیروگاه های ساخته نشده را راه اندازی کند.» احمدیان در ادامه نیز گفت: «بازار لحظه به لحظه تغییر می کند و باید به روز بود. دو سال پیش هزینه سخت افزار برای راه اندازی کوین ایرانی حدود ۲۵۰ میلیون تومان بود. در شرایط فعلی با ۶.۵ دلار یک کوین در بستر اتریوم به وجود می آید. این نشان دهنده تغییرات سریع این صنعت است.» این فعال رمزارزها معتقد است در این صنعت باید مردم را آگاه کرد، چرا که با افزایش آگاهی مردم سه اتفاق رخ می دهد؛ دولت مجبور به حرکت می شود. کلاهبردارها از این صنعت می روند و مردم می توانند ارتزاق کنند. به باور او برخوردهای سلبی با این صنعت می تواند کلاهبرداری و دزدی از شبکه برق را افزایش دهد.
سیدامید علوی، نایب رییس کمیسیون رمزارز و بلاکچین نظام صنفی رایانه ای نیز درخصوص تصمیم اخیر برای فروش برق نیروگاه های کوچک مقیاس و تجدیدپذیر گفت: «تولید برق کشور ۶۰ هزار مگاوات و مصرف کل ماینینگ ها ۳۰۰ مگاوات است. عدد مصرفی در صنعت رمزارزها نیم درصد کل تولید برق کشور است و به چشم نمی آید. دستورات و تصمیمات این چنینی به دلیل کژاندیشی وزارت نیرو است که باعث زیرزمینی تر شدن فعالیت این صنعت و فشار بر شبکه برق کشور می شود.» او درخصوص قطع برق مزارع قانونی بیت کوین نیز گفت: «در دو ماه گذشته به دلیل مشکل در تولید برق اکثر صنایع پرمصرف مانند فولاد و سیمان نیز کمتر برق مصرف کردند. این در حالی است که ماینینگ را نیز جزو دسته صنایع پرمصرف به حساب آوردند و برق مزارع قانونی را نیز قطع کردند. این صنعت در چهار ماه گرم سال فعالیتی ندارد و خاموش است. قطع برق در دو ماه فصل سرد می تواند ضربه بزرگی به سرمایه گذاران این صنعت بگذارد. اکثر سرمایه گذاران قدیمی هستند و با ادامه این روند به سمت سایر بازارها می روند، چرا که وزارت نیرو به سرمایه گذاری در این بخش آسیب می زند.» او در پاسخ به این پرسش که چه میزان از برق از نیروگاه های تجدیدپذیر دریافت می شود، گفت: «۸۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر داریم که دائما نمی توانند برق تولید کنند. این قبیل نیروگاه ها نیز مشکلاتی دارند. به عنوان مثال نیروگاه های خورشیدی ۴ ساعت در روز از ماکزیمم ظرفیت شان می توانند به صنعت ماینینگ برق بدهند و برق شان نیز گران است. بنابراین استفاده از برق تجدیدپذیرها برای ماینینگ ها توجیه ندارد.» او درخصوص اینکه نرخ های درنظر گرفته شده به دلیل واقعی سازی قیمت هاست، افزود: «واقعی سازی قیمت ها باید برای همه صنایع باشد نه تنها برای ماینینگ ها. فشار به این صنعت به دلیل کوچک بودن و نوپا بودنش است. در حال از دست دادن فرصت هستیم، چراکه قیمت بیت کوین ها بالا رفته و ظرفیت های بیشتری برای ورود سایر کشورها به آن وجود دارد که با قوانین سلبی آن را از دست می دهیم.»